29 april - Inledning (1h 30min)

Har idag suttit och skrivit på Projektet. Har sett över Olof Kristmansson, min projekthandledares feedback på min dispositionsuppställning. Efter det så skrev jag sammanfattningen av mitt projekt och påbörjade delen som omfattar inledningen med frågeställningar och hypoteser.

Känns bra att få börja med skrivandet. Projektet verkar röra sig i rätt riktning nu, även om jag ännu inte har fått svar från Sune Pettersson, ska ta och rådfråga Olof om jag ska skicka mejlet till någon ny.
 
 
 
 
 
 
 
 

27 april - Ritningar för Kastarmen (3h)

Har idag suttit och arbetat med ritningen för kastarmen, vilket också hjälpte mig tänka igenom vissa moment som jag tidigare inte tänkt på. Saker som hur öglorna skulle fästas eller hur vikterna skulle fästas osv.

Ritningen är gjord med Photoshop CS2


27 april - Ytterligare mejl

Eftersom jag ännu inte fått svar från Anders Kastberg, ordförande i Svenska Fysikersamfundet, så rådfrågade jag Olof Kristmansson, min projekthandledare, vad jag skulle göra åt saken. Han tyckte att jag skulle skicka samma mejl till Sune Pettersson och Patrik Norqvist, båda universitetslektorer på Umeå Universitet i fysik.

Sagt och gjort, mejlen skickades. Och jag har fått svar från Patrik Norqvist, inte det svar jag önskade däremot. Han meddelar att han inte har den tid han skulle behöva för att lösa mina problem med formlerna för tillfället.

Nu ligger mina hopp på Sune Pettersson.

Har även fått min feedback på min dispositionsuppställning från Olof. Nu känner jag mig tillräckligt förbered för att köra igång med skrivandet. Äntligen!

26 april - Dispositionsuppställning (30min)

Idag har jag gjort en dispositionsuppställning för det skriftliga arbetet. SKa skicka in det till Olof Kristmansson, min projekthandledare, för att få feedback på det. Sedan är det bara att börja skriva.


Dispositionsuppställning

- Vad är en Trébuchét?
   - Historia
   - Olika varianter
   - Slutledning av val
     - Varför det valet?

- Tillgångaväg
  - Hypotes

- Genomförande
  - Teori
  - Byggande

- Tester

- Resultat

25 april - ritningar (2h)

Idag har jag suttit och skissat på diverse ritningar till trebucheten, det hjälpte mig att komma över några funderingar jag har haft angående byggandet. T.ex. har hur motvikten ska sitta, eller monteras, varit lite utav ett problem, men det är löst nu. Motvikten kommer att monteras direkt på kastarmen vilket gör konstruktionen lättare och gör att jag kan förlänga kastarmen på motviktens sida ytterligare för att få ut mer effekt. Problemet som kvarstår är hur jag ska få tag på motvikterna.

Har även sökt runt på nätet efter en bra ritning eller arbete på en trebuche i min storlek för att ta reda på ungefär hur lång jag ska göra slungan, om den ska vara 1,5 m, plus minus 30cm.

Har däremot inte byggt något, och det kommer inte heller att bli av i helgen av diverse orsaker, men alla idéskisser är färdiga vilket underlättar bygget.

6 april - Mejlet (30min)

Pratade med min Projekthandledare, Olof Kristmansson, om hur jag skulle formulera min fråga till Anders Kastberg, Ordförande i det svenska fysikersamfundet angående mitt problem med utgångshastigeten på projektilen när den lämnar slungan. Ritade även upp en enkel bild som visar slungan och kastarmens bana vid avfyrning. Skickar mejlet senare ikväll, eftersom jag har mejladressen hemma.

4 april - Materialdiskussion (1 h)

Diskuterade material med min materialrådgivare, Mats Edman.

  • Han gav ett förslag angående materialet på kastarmen, alternativet till trä skulle vara aluminium. Det skulle göra armen både lättare och slittåligare, det negativa med det är att aluminium är dyrare än trä. Ska söka runt angående ett pris och var man kan få tag på det.
  • Ett annat förslag som Mats kom med var alternativet att ha en fast motvikt istället för att ha en ledarm till motvikten från kastarmen. Det skulle förenkla byggandet och senare även beräknandet. Det skulle även ge mer utrymme mellan kastarmen och bottenplattan i skjutläget, vilket gör att man skulle kunna förlänga armen på motviktssidan

RSS 2.0