11 mars - Projektmöte (1h 40min)

Projektmöte idag med min projekthandledare, Olof Kristmansson, angående ett problem jag har haft ett tag med mitt projekt. Nämligen att ställa upp Eulers stegmetod. Nu är det gjort, i Windows Excel. Vilket ledde mig till ytterligare problem, eftersom jag behöver utgångshastiheten (v0) på projektilen när den lämnar slungan. Utan utgångshastigheten kan jag inte räkna ut luftmotståndet osv.

Men det jag fick ut av mötet var:

  • Att den del på kastarmen som motvikten hänger på måste/ska vara 1m p.g.a. att själva stommen är 2m vilket gör att det måste lämnas plats för motvikten med nödvänigt mellanrum mellan startbanan/botten på konstruktionen och motvikten så att den inte krossar konstruktionen när den släpps. Detta gör att den del där slungan ska fästas på kastarmen kommer att ca 4x större än motviktsdelen. Det gör att jag kan göra en pytagoras sats på höjden av stommen (katet) och kastarmen i "laddad" läge (hypotenusan), vilket gör det möjligt att räkna ut botten/startbanans längd (katet). Alltså kan jag göra en ritning på srtartbanan och ta upp bygget igen.
  • Att jag skulle kunna göra en enkel hastighetsberäkning med hjälp av små vikter/motvikter och mätinstrument för att räkna ut en utgångshastighet .
  • Att skicka ett mejl till Svenska Fysikersamfundets ordförande, Anders Kastberg, och förklara mitt problem med slungans utgångshastighet om hur det ska beräknas och sedan be om hjälp.


En Eulers stegmetod i Windows Excel.

RSS 2.0