7 februari - Byggt grundstommen (3h)

Efter att ha tittat över det tillgängliga materialet med min materialrådgivare, Mats Edman, så var det dags att börja med själva byggandet. Som jag skrev i förra inlägget så är det endast grundstommen till trebucheten som jag har tillräkligt med info om för att kunna bygga.

Jag gick efter måtten i min ritning (se tidigare inlägg) och så här blev resultatet:




Efter en titt på resultatet kom jag snabbt fram till att en motvikt på 20- 30kg inte kommer vara tillräckligt för att få kastarmen i önskad hastighet, utan snarare en motvikt på 50- 60kg låter mer rimligt. Ska räkna på det och se om det ger mig mer ljus över frågan.

5 februari - Ritning för grundstomme (2h)

Skissade fram en ungefärlig ritning till sjäva grundstommen till trebucheten. Har endast gjort ritningen till grundstommen eftersom övriga delar behöver beräknas. Eftersom längden av "startbanan" beror på vilken längd kastarmen har så har jag inga exakta mått än så länge så har jag inte heller ritat ut den. Det enda som jag har kunnat få ut exakta mått på är sidostoplparna till momentet och är därför det enda jag kan bygga på än så länge.

Gjorde senare den slutgiltiga ritningen i bildredigeringsprogrammet Adobe Photoshop CS2, som finns tillgänglig på skolan. Allt som återstår nu är att skrida till verket.



Har även kommit fram till hur jag ska fästa slungan på kastarmen, ena änden sitter fast samtidigt som den andra hakas upp på en hake längst ut på kastarmen, sedan kan man variera vinkeln på haken för att få den att släppa iväg slungan vid rätt tidpunkt.

Haken längst ut på kastarmen där ena änden av slungan fästs. På bilden kan ni se haken längst ut på kastarmen, det är en enkel konstruktion och fullt funktionell. Andra bilder och olika konstruktioner på motviktsslungor kan ni hitta på: www.trebuchet.com

Senare ikväll är det planerat att med min materailrådgivare, Mats Edman, kolla upp tillgängligt material.

4 februari - Projektplan och Inledning (1h)

  • Projektplan - Har ändrat de saker som jag och min projekthandledare, Olof Kristmansson tog upp under projektmötet, ska nu skicka in det till honom för ytterligare kritik.
  • Tidsplan - Har däremot inte gjort några ändringar i tidsplanen, men kommit fram till att dela upp arbetet i mindre delmoment, det nuvarande målet är att bli färdig med beräkningarna, samtidigt som jag ska börja på att konstruera grundstommen för trebuchen eftersom jag redan vet att den ska vara 2m hög och att beräkningarna endast rör kastarmen och motvikten.
  • Inledning - Har även skrivit en inledning på själva projektet, eftersom resten av projektet mer eller mindre står stilla är inledningen det enda som jag nu för tillfället kan skriva. Skrev en realativt kort inledning eftersom jag har bestämt mig att skriva ett ganska kortfattat skriftligt projekt.
  • Material/Ritning - Har efter ett samtal med min materialrådgivare, Mats Edman, kommit fram till att det behövs en ungefärlig ritning på hur trebucheten ska se ut, vilket kommer att hjälpa mig senare när jag senare ska leta och utvärdera materialet för byggandet. Har tittat omkring efter olika ritningar och hittat det jag söker, en ritning på en trebuchet med samma konstruktion som jag har tänkt mig, behöver nu ändra måtten för att få det att stämma överens med mina målsättningar.
  • Övriga funderingar - Har också funderat på något som Olof sa idag, att skriva programmet för den numeriska stegmetoden i Windows Excel, vilket känns mycket mer realisktiskt, eftersom jag har arbetat lite i programmet förut och vet ungefär hur det fungerar vilket gör att det verkar vara en bättre lösning för mig. Frågan är dock om det är möjligt att få det resultat jag söker...

RSS 2.0